NopeeGaragen vastine Sipoon sanomien jutulle 3.10.2024 otsikolla Nopee Garagen rahat loppu – Sipoon kunnalta halutaan pikaisesti 130 000 euroa

Terveiset teille täältä Garagelta! Pientä tarkkuutta pyydämme. Ne jotka pääsevät maksumuurin taakse, huomasivat typon otsikossa. Pyydämme pikaista tukea 30 000 euroa, ei 130 000€, kuten otsikossa pönöttää. Jutussa seisoo myös, että Garagen tila räätälöitiin yhdistyksen tarpeisiin. Tarkennukseksi haluamme kertoa, että tilat räätälöitiin toiminnassa olevien tarpeeseen eli ihan kaikille sipoolaisille lapsille ja nuorille.

Meitä harmittaa vietävästi, että toimintamme sipoolaisina nuorina ja vapaaehtoistyöntekijöinä näyttäytyy todella epämiellyttävänä rahanahneena aikuisten suhmurointina. 

NopeeGaragen taival lähti liikkeelle tarpeesta, joka tuli meiltä nuorilta ja meiltä nuorten kanssa toimivilta vapaaehtoisilta aikuisilta. Osalla koulun toiminta ei vain riittänyt kantamaan vapaa-ajalle ja mielekästä tekemistä ei ollut tarpeeksi, jotta järki pysyisi kädessä koko aikaa tai olisi edes kivaa. Koulun mahdollisuudet huolehtia, välittää ja puuttua epäkohtiin nuorten elämässä rajoittuvat kouluaikaan ja yleensä koulukiinteistöjen rajoihin. Sielläkin on ammattilaisia, jotka kokevat jatkuvaa riittämättömyyttä ja paineita ratkoa täysin koulun toimintaan kuulumattomia ongelmia.

Some ja lehdet olivat, vielä hetki sitten, täynnä nuorten parjaamista ja päivittelyä siitä, kuka meidän nuoria kasvattaisi. Jossain vaiheessa vaikutti, ettei sipoolaiset nuoret osaa tehdä juuri mitään oikein. Sama some ja lehdet osasivat myös kertoa täydellisiä ratkaisuja kylä kasvattaa periaatteista ja vaativat ympärivuorokautista toimintaa nuorisopalveluilta ja muilta toimijoilta nuorisotyön kentällä. Sielläkin tehdään kyllä ihan kaikki sirkustemput yhteisten nuortemme hyväksi, mutta resurssit on resurssit nuorisopalveluillakin. Maailman parhaat nuorisotyöntekijäthän löytyvät Sipoosta, jos joku ei vielä ole kuullut. Lav juus Minttu, Marjo, Pati, Lotta ja muut tyypit Nuorkalla ja Pleissillä.

Koulussa hienosti ja vaikuttavasti toiminut NopeeToiminta, siis nuorten aloitteesta, haluttiin laajentaa vapaa-ajalle ja sinne missä nuoret vapaa-aikaa viettää ja jotta mielekästä tekemistä kuten auttamisprojekteja voisi toteuttaa myös kouluajan ulkopuolella. Jotta tällaisen, nuorilta lähtöisin olevan toiminnan järjestäminen ylipäätään olisi mahdollista, tarvittiin yhdistys. Yhdistyksen kautta nuoret ovat voineet suunnitella ja toteuttaa toimintaa, hankkia sille rahoitusta, sillä mikään työ edes vapaaehtoinen, ei tapahdu ilman rahoitusta. Ja kelvottomat nuoret, jo ihan nuorisolainkin mukaan, tarvitsevat ammattilaisia turvallisuutta takaamaan. Hankkeen kautta saimme hankittua NopeeMobiilin – nuorten tukikohdan, kaikkien käyttöön. Toki sekin vaatii ajokortillisen, motivoituneen vapaaehtoisen, liikkuakseen. Kaikenlainen rahoituksen kerääminen on tehty itse rahoituksen käyttäjille mahdottomaksi. Takana täytyy olla joku organisaatio tai oikeustoimikelpoinenhenkilö, ja/tai -yhteisö. Siksi Nopee ry. 

NopeeGaragen suunnittelu lähti nuorilta tulleesta tarpeesta. Kaipaus paikkaan, jossa harrastaa parjattua ja kiellettyä harrastusta moottoriajoneuvojen kanssa. Mopojen rassailu- ja brassailutarpeesta kaikki lähti, mutta mukaan tuli paljon muitakin tarpeita. Bänditilaa ja vapaata musiikin harrastamista yhdessä, tanssille ja muulle vapaalle liikkumiselle varattua tilaa. Tilaa jossa jakaa osaamista ja taitoja, joita muualla on hankittu. Tilaa, jossa yhdessä voi tehdä ja toteuttaa. Tilaa, jossa yhdessä yrittää. Siis YHDESSÄ nuoret, perheet, aikuiset, osaajat, yrittäjät, tukea tarvitsevat ja hulluja ideoita ammentavat. Mukana olevat Nopee ry:n aikuiset olisivat kyllä ampuneet alas näin hullun idean, kuin NopeeGarage, ellei se olisi saanut henkistä tukea ja vahvistusta kunnan päättäjiltä, eri toimialojen toimijoilta ja suullista lupailua kunnan taloudellisesta tuesta näin hienolle toiminnalle. Ihan hulluja nämä meidän vapaaehtoiset aikuiset eivät ole, naiiveja ehkä näin jälkeenpäin ajatellen. Siksi meillä on nyt NopeeGarage.
Sipoon Sanomien jutusta sai nyt ihan villin käsityksen siitä, että joku yhdistys käärii hillot ja kommenteista ehdimmekin jo lukea, että läpi meni tosi monelle kuntalaiselle, joka ihan aiheesta on huolissaan verorahojensa käytöstä. Somen kommenteista olemme myös lukeneet vaatimuksia siitä, mihin veroeuroja tulisi käyttää, ja siitä meillä NopeeGaragella ollaan monesti ihan samaa mieltä.
Kaikki tuki mitä on saatu sipoolaisilta nuorilta, perheiltä ja yrityksiltä on todella mennyt tarpeeseen. Ne joilla ei ole – antaa vähästään, on todistettu Garagella monta kertaa. Kiitos Helsingin villasukkatehdas sukista, N’Avetta välipalatarjoilun mahdollistamisesta, Ravintola Veljekset arpajaisvoitoista, Box Grill & Cafe monenlaisesta yhteistyöstä, Lidl söderkullalle hävikistä, MLL Sipoo yhteistyöstä ja Neste Sipoonlahdelle mm. pesuaineista. Olisi tähän lisääkin luetteloon, mutta shout out teille kaikille tukijoille, myös henkisille.

Silmu ryn Leader hanke, katsoi hankepisteytyksessään NopeeGaragen kannatettavaksi ja tuettavaksi hankkeeksi. EU:n osarahoitteinen hanke on topakasti korvamerkitty ja hankkeesta tullut tuki tulee käyttää investointeihin eli Garagen tarkoituksen mukaiseen varusteluun – monipuoliseen harrastusvälineistöön, sekä ohjauksesta koituviin henkilöstökuluihin. Musiikkia ja soittimia musiikin rakastajille, mopopajan varusteet, tulityövälineet, autonosturi ja pesuhallin varusteet ydintekemiseen, teknologiasta kicksejä saaville koneita ja laitteita, sekä ohjelmia niihin. Ja koska kaikki tekeminen tarvitsee vastapainoa ja mukavaa yhdessäoloa, investointeihin kuului myös pelejä niin koneella kuin livenä.

Suurin tavoite NopeeGaragella on jo saavutettu. Yhdessä mielekästä tekemistä. Ihan kaikki ovat tervetulleita ja saavat toteuttaa ja harrastaa omista lähtökohdista. Todella tylsää, jos lasten ja nuorten vapaaehtoisvoimin luoma turvallinen, osallistava ja yhteisöllinen tila kuolisi sydänpysähdykseen, koska joku pitää sitä rahanahneena suhmurointina tai pelkää, että joku toinen yrittäjä hyötyy siitä taloudellisesti. Urbaanilegenda naapurista, joka on valmis maksamaan viisikymppiä siitä, ettei toinen naapuri saa kahtakymppiä, on osoittaunut surullisella tavalla todeksi. Sipoolaiset nuoret olisivat saaneet kakskymppiä, epäreilua.

Hienoa jos jaksoit lukea tänne asti! Terkkuja Nopee Garagelta!

Pia Kima,
entinen vapaaehtoistyöntekijä vuodesta 2022 NopeeToiminta,
nykyinen NopeeKoordinaattori NopeeGarage
vastineen kokooja

Justus Berner,
Vapaaehtoistyöntekijä monessa yhdistyksessä, yrittäjä ja opiskelija, Nopee ry:n hallituksen jäsen

Matias Rajala
koululainen, NopeeToimija, NopeeGarage

Tiitus Vuorenmaa, 

NopeePioneeri, vapaaehtoistyöntekijä

Viivi Palin,
vapaaehtoistyöntekijä, ohjausalan ammattilainen, Nopee Garage

Iida Alaraudanjoki,
koululainen, NopeeAktiivi

Petteri Piippo,
NopeeOhjaaja, NopeePioneeri, NopeeGarage

Julia Martemaa,
koululainen, NopeeAktiivi

Mikael Asikainen,
koululainen, NopeeAktiivi

Laura Sormunen,
Nopee ry:n hallituksen jäsen, hyvinvointi koordinaattori, Porvoo

Elis Granström,
Tallipäällikkö, ohjaaja, Nopee Garage

Eevi Pohjansaro,
koululainen, apuohjaaja, NopeeGarage

Riitta Rantanen,
eläkeläinen, KunniaNopee

Eeli Mäkimartti,
koululainen, NopeeAktiivi

Jessi Kuikka,
koululainen, apuohjaaja, NopeeGarage

Kristian Keski-Filppula,
lukiolainen, NopeeAktiivi

Lotta Mäkinen,
PikkuNopee

Nelli Ketola,
koululainen, NopeeAktiivi

Pia Kima

Koordinaattori